Tuesday, December 16, 2008

On my side...



And this from Nicole talks about this song "I hate this part"


Sunday, December 14, 2008

Teringat ak di kg..

Walaupun dh beberapa hari berlalu Hari Raya Aidiladha, tp ak still tringat kembali kg dan slalu tgk gmbr2 yg baru di amik.. aper yg ak + adik +sepupu ak hang out sama2 dan bermain ngn sepupu kesayangan ak, syafiqah @ piqa.. ak suke dia ni sbb dia pandai n banyak comel la of coz.. baru masuk tadika, dah speaking ngn ak n baca semua sms ak.. tensen gk, tp gud job gurl... jadi pandai2 ek... klu bleh bukak blog ni, jgn lupa baca taw piqa.. abg taw piqa slalu masuk tenet chat kn...


Ni pagi sebelum hari raya, sempat kitaorg pg main badminton sbb boring duk umah tgk tv jer.. xder aper pn rancangan..


















kiri: ak ng adik ak as a team bantai sepupu ak. kanan: dorg tgh berentap + bdk kcik tu spupu ak


Ni dah lepas penat main badminton, lapar dan dahaga melanda diri.. aper lagi, air yg dicari dlu..

* berebut botol susu.. xnk kasi gk tu, padahal b4 tu sibuk bg ak air vitamin c (revive kot) aper ntah *

Then selepas dh mkn smua, mandi n rehat.. cazen ak ajak pg tgk wayang kt CS.. tp family ak pg Danga Bay.. wah first time ak pg jb n pg bandar.. haha.. dah lama ader kg kt jb pn, ni baru ak kuar pg bandar.. seyes wei.. Macam kl gk la.. best sbb besar n ramai org gle kt cna..

- ramai org nk tgk wayang gk time ni.. igt nk tgk Los dan Faun.. tp tiket abis da. tgk cite Wushu jer.. layan -

okla.. ak pun nk pg lab dh ni.. mata pun pedih kene asap ak memateri circuit board semlm.. aduh.. malasnya... chao..

Friday, December 12, 2008

3rd Annivesary

Today is the big day for me and my number one gurl.. Do bought some stuff for the celebration.. walaupun ujan di malam hari, tetap kuredah walaupun kuyup.. dan itulah yg terjadi pada mlm semlm..

Keseorangan dirumah, ak mnyediakn mkn mlm dan mnyiapkn aper yg ptt untuk menyambut dgn si dia.. n tepat kul 12 tgh mlm or u can say 0000 (in 24 hours clock) 12/12/08, we celebrate for our 3 annivesary tru the ym and webcam.. sambut kat bilik jer sorg2.. xder org kat umah, n trimas kpd yg buat story antu kt umah ni.. xder ok hantu...


Kek + 3 lilin = 3 tahun yg mencabar
* kek comel jer, ak sorg jer yg mkn *

* cute kan.. her fav cartoon character *

And lastly, the present that i got from her the day b4.. a shirt that have our pic on it..wah, so swit of u syg... uwaaa... thank you beby.. i love it, a lots!! n i love u syg of coz.. tp mmg xbleh blah la satu bnda ni, time bj ini ditempah,bleh plak org kedai tu kate ni baju adik buat untuk abg dia... hantu punya org kedai.. sama sgt ker muka ktaorg ni smpi dikatakn cmtu... musykil2..


* terkejut tgk baju ini ader gmbr ak. xsangka ader jenama baju sendiri plak *


Happy 3rd Annivesary syg... semoga berkekalan hub ini.. eceh.. xoxo.. lov ya

Saturday, December 6, 2008

Bosan.. bosan.. bosan...

Sambungan dari blog lepas...

ak ngn zul plan nk pg Eyes on Malaysia dengan beberapa org lagi la kan.. *ehem2*
tapi plak hujan ditgh mlm, so xjadi la plak kn pg cna.. so tukar plan.. Tgk wayang plak kt MBO Melaka (tgk website klu xtaw kt mana ek). Kitaorg pun pegi la cna trus tnpa membuang masa sbb dh pukul 11 pn..

Sampai cna, kitaorg pun trus pg wayang and decide cite aper nk tgk.. last2 dorg nk tgk cite Antoo Fighter lakonan awie, radhi OAG dan beberapa lagi la org... layan jela, walaupun ak kecewa awie bleh plak berlakon jadi setan.. aduh, awie2.. Tapi tiket kul 12.30 mlm, so cari la bnda yg bleh mngisi masa yg kosong ni..

Ni la aktivit dia yg, berkaraoke.. yeah! Not bad la bilik dia.. besar gk,bleh muat 6 org kot.. satu lagu singgit (promote plak).. So ni la gmbr2 mlm semlm...


- zul tgh nyanyi ak pn bergmbr la.. layan jiwang la -


- ni tgh feeling lagu 'I drive myself crazy' atas permintaan dari zul.. kawan punya pasal -


- haha.. ni paling best.. joget ala Mawi sbb zul tgh nyanyi lagi Oh Fatimah nyanyian Mawi time kt AF dlu tu.. yeeehaaa... ewaaah2.. -


- 3 org gadis yg tgh nyanyi kt box lain, sajer kacau kt blakang dorg -


- xlengkap bgmbr klu xder gmbr mental -


So lepas abis semua berkaraoke, kitaorg pun pg kt cinema.. masa ader byk lagi, tgk je la trailer kt situ.. mana taw ader movie best, bleh tgk lain kali...

- sempat bergmbr time tgk trailler, bosan2 kn.. sib baik sporting dia ni,tq gurl (gedik jap) -


- ni tgh tnggu bebudak beli mknn b4 masuk wayang.. xlepas jugak dari skrin tgk trailler lagi tu.. (cicakman 2 nk kuar rupanya, tersenyum ak tgk clip dia) -


- gambar cik zul yg layan tgk trailler gak.. xtaw ak cite aper.. dia xsabar tu nk tgk Antoo Fighter tu.. -

Tu jela gmbr yg ader sbb lepas 2 kitaorg dh masuk wayang.. mls nk amik gmbr.. Overall cite tu, ader la kelaka2 nyer, lawak spastik ngasrizal pn kelaka giler, dan ader awek sorg cun yg bleh buat mata terbukak jela dan ada elemen2 bosan gk la..

Kalau korg nk tgk, ak syorkn korg download jer.. klu pg wayang kang, ader hempas pintu plak kng.. ok.. hehe.. ok la, dh cukup la post ak, 4 post dlm satu hari.. giler la..

Ok, ak nk siap2 blk kg.. Zul pn dh blk umah.. tnggl ak sorg ni.. nk kemas barang, n chao pg umah nek ak jumpa parents ak dan trus g JB.. Pika, here i come.. i miss u .. muax2...

Kpd semua pembaca blog ni, Selamat Hari Raya Aidiladha diucapkn.. semoga raya ini akan lebih gembira dari hari2 lain.. ok, enjoy.. c ya..

p/s: tu semua gurl tu ialah cazen ak k.. ak bukan playez.. tq

Bujang jer...

Ni project bujang selepas penat kembali dari membuat PSM siang hari td ( refer post sbelum ni la).. Dinamakan Project-Mengisi-Perut-Yang-Berkeroncong, adalah project yg xpernah diadakan umah ini iaitu MEMASAK...

Nak kate pandai tu, baru tkat noOb lagi.. masak sardin ngn ulam2 je la.. Ak masak nasi ngn sardin, zul tolong2 kemas2 pinggan semua, buat ulam and assist la masak sardin..


- ni ak tgh mencari sardin ngn sambal untuk dimasak, biasala sardin pn jadi.. asalkn lauk-


- dak zul tgh membuat ulam kicap resepi rahsia dari turun termurun -


- nasi yg telah dimasak cantik pnya smpi terlebih2... after dat nk masak lauk plak -


- ni la rupanya lauk sardin yg telah dimasak (hadi kitaorg guna periuk ko taw, kitaorg kemas blk) -


- last skali aper lagi.. masa untuk mkn la.. perut dah mcm koir ni.. haha (baju sape la jadi background tu?)-

Sambil2 makan tu, ader la bercerita tntng time skolah dlu.. tntng PKBM, kawat smua la.. (btw lupa nk ckp, pak ali ader mkn skali ni).. dh abis mkn, bincang plak program aper nk buat lepas ni sbb bosan gler beb.. dan keputusan telah dibuat untuk pergi ke Eyes On Mlsia.. tp xkn pg dua org jer kn.. mesti ader company lain, so ligat kepala ak nk cari saper...

So aper lagi, dh abis mkn mesti kemas.. xkn nk biar busuk2 jer kn.. dan trus pg bersiap untuk kluar..


- notis yg telah ak tulis sbg peringatan bebudak umah supaya menjaga kebersihan.. peace2..-

p/s: kenyang gler la.. dorg sumbat ak ngn dua pinggan penuh nasi.. aduh2.. n thanks kepada tuan pnya periuk ek.. kitaorg tumpang guna jap.. hehe..

to be continue..........

Hard work in progress...

PSM ku dh hampir 50% siap kot.. aku rasa la sbb model kereta dah bleh gerak.. btw, tajuk PSM aku ialah 'Development of 4-Wheel Steering on RC vehicle' ... kan biasa kereta tayar depan jer bleh steer kn, tp ni ak buat empat2 tayar bleh steer.. tp kt remote control vehicle je la.. hehe..

Hampir seminggu gak la buat bnda ni.. tiap2 ari dtg, dari pagi smpi ptg.. sebab nk siapkan awal, masa perlu di korbankan sedikit la.. Akhirnya, penat lelah berbaloi. Syukur. Aku sempat siapkn model sebelum ak balik beraya.. yeay!

Dan result dari eksperiment, membuat semua supervisor ak tersenyum lebar.. Tp tu baru jer prototype, blum buat pakai ikut procedure yg btul..
Ni antara beberapa gmbar yg sempat ak amik. Mula2 xterfikir nak amik gmbr kan sbb kusyuk sgt buat keje beb..komitment tu yang membuat ak terlupa semua perkara termasuk suka dan duka..

Ni gmbr untuk 3 ari pertama sebelum hari ak menyiapkan model itu..


* kereta yang telah 'dibogelkn' dan diubah suai 'rear axle' nyer supaya boleh steeringable *


* dibuat platform untuk meletakkan servo dan linkages supaya boleh mengerakkan rear axle. Kinematik juga diambil kira supaya tiada moment lebih yang menghadkan pergerakan linkages * (korg paham ker aper ak ckp ni?)


* Ini la dua org supervisor ak dari Indonesia yang tgh test prototype yg baru siap. Tapi ni dia gerak cara zig-zag, so kene tune skit lagi supaya dia dapat belok dgn baik *


So tu gmbar sebelum kereta ak sempat ditune.. dan dibantu dengan En Fitrian yang pakar dalam elektronik dan En Ubaid yang pakar dalam kinematik modelling akhirnya, model ini dapat disiapkn dgn jayanya.. Dan projek ini akan disambung setelah mdapat kelulusan dari 'Bapak' (Lecterur ak, Dr. Hudha)..

Yelah klu dia xpuas ati dgn ak yg dh buat ni, kene la buat blk.. adeh..
Ni gmbar untuk hari terakhir plak time ak menyiapkn model.. dan bleh la ak pulang raya..


Hari terakhir.. accomplish the mission

-Aku la Iron Man.. hahaha.. -
* ni time tgh cari barang dan menunggu Fitrian mengadjust electronic board untuk servo kereta ak , tbe2 nmpk bnda alah ni.. Bosan kan, dan buat la keje x ader faedah..*


* ni plak ak xtaw plak watak aper.. macam Juggernaut kan dia ni..hehe.. taw x org jahat dlm cite X-men tu *

And lastly video ak selitkan sbb ak btul2 terlupa amik gmbr kete yg dah siap sbb gembira sgt..




*lagu nk up jer.. hehe, k njoy the vid*

Friday, December 5, 2008

A lil bit spice in my life

Blog ni aku dah buat macam diari aku gak la.. aper yg berlaku dalam hidup aku, aku coretkan disini sebagai kenangan.. nak buat diari dari buku, takut hilang plak kn.. kalau ader perkara yang best untuk ditulis, ak tulis.. lagipun, aku dah takder aper nk tulis, asalkn ader topik, jalan..

Bulan ni adalah bulan sgt istimewa bagi aku dan juga seluruh mahasiswa/i di Malaysia kerana dapat cuti.. Yeay!! tp kepada yg amik medic tu, aku dgr korg dh cuti awal kn, so skrang kene blaja blk ek, xper2.. all the best..

Tapi bagi ak dan beberapa lagi kawan, menggunakan peluang ini untuk menyelesaikan PSM (Projek Sarjana Muda) lebih awal supaya tidak terkocoh2 time sem 2 nnti.. korban sikit skali skala, aper salahnya.. nnti keje xder cuti pjg gak kn.. nnti korg tgh buat PSM, ak ajak pg jalan2... wakaka

Arini ari Jumaat, ak bgn kul 8 sperti biasa la(dh bgn subuh k).. Memikirkn aper perlu dibuat arini dan ak telah dapat idea bernas gk la.. ak nk pg bayar bil n sewa umah, then nk pg sembahyang kat Masjid Selat la.. ajak bebudak umah xnk pg, ak pg la sorg2.. sob2.. sajer nk rasa sembahyang tmpt jauh skit. amik angin..



Tepat kul 11, aku ngn zul bergerak pg bayar bil n sewa umah.. then trus pg ke Bandar Hilir untuk ke Masjid Selat.. Kitaorg smpi pn ngam2 kul 12.30 kira orait la, xbyk org sgt..btw, ak dtg cni mmg igt cni xder org sgt sbb kt pulau kn masjid ni, tp sangkaan ak meleset.. penuh beb masjid ni..


*ni gmbr aku amik time blum penuh lagi org ni*


Ader la smpat bergambar beberapa keping sbg kenangan pg masjid ni, skali dalam tahun ni la.. Tapi b4 dat, nk cite masjid ni sgt best.. sejuk la..ak duduk dalam tu pn rasa sejuk gler sbb angin barat laut yang bertiup 'medium speed' la.. smpi ak pn bleh layan tido la, zul pn kate first time xberpeluh dlm masjid sbb sejuk.. and cantik juga seni bina masjid ni, n dibina diatas air.. not bad eh..macam Masjid Terapung kt Trengganu tu..



Dah la, ak upload je gmbr ni.. ak nk pi layan movie Babylon AD ngn zul jap.. chao


*cantik kan masjid ni*


*mamat ni kate gmbr dia ni mcm kt kayangan plak.. putih jer. ak pn masukkn la kn..sian*



*bai aper tgn ko ni sibuk nk masuk skali ni, aish*



*mata sepet sbb matahari terik sgt sbb kt pantai kn, tp sjuk jer kene angin*


*nmpk tak Eyes On Malaysia? tgk betul2*

Selamat Hari Raya Aidiladha