Tuesday, March 31, 2009

Buat pedoman..


Jika kamu memancing ikan….
Setelah ikan itu terlekat di mata kail..
Hendaklah kamu mengambil ikan itu….
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia…
semula ke dalam air begitu saja….
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya…
Ketajaman mata kailmu & mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup…

Begitulah juga ………

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang…
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU…
Hendaklah kamu MENJAGA hatinya….
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja….
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu…
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu….

Wednesday, March 25, 2009

Menyebarkn berita sahaja 1...

BERITA SAHIH / RIBENA ADA KANDUNGAN ARAK

LONDON : Pemimpin Islam di Birmingham menggesa diadakan rombakan menyeluruh dalam undang-undang pengguna selepas kemunculan berita menggemparkan bahawa dua minu man ringan kegemaran mengandungi arak .
Birmingham Post semalam melaporkan ramai peniaga membuang stok Ribena dan Lucozade selepas pengguna mendapati ramuan perisa air minu man itu mengandungi arak meskipun pada paras yang rendah . Peraturan makanan tidak mensyaratkan pengeluar produk itu, Glaxo-SmithKline menyenaraikan arak pada bungkusan minu man itu kerana kandungan arak itu pada kadar yang rendah .

Bagai man apun, umat Islam yang diharamkan daripada meminum arak mendakwa semua minu man ringan seharusnya dilabelkan dengan jelas jika ada ramuan yang bercampur arak meskipun amat sedi kit . Empat tahun lalu, Walkers, sebuah syarikat makanan, menukar label pada bungkusan kerepeknya selepas akhbar
Birmingham Post mendedahkan snek keju dan bawangnya mengandungi ekstrak lembu tidak sembelih . Kandungan arak dalam Ribena dan Lucozade adalah kurang daripada 0 . 1 peratus tetapi umat Islam memberitahu Birmingham Post bahawa mereka kecewa selepas mengetahui bahawa mereka sejak sekian lama meminum arak meskipun pada paras yang teramat rendah .

Pengerusi Masjid Jamik Birmingham, Dr Mohammed Naseem menyuarakan rasa terkejutnya kerana undang-undang itu masih membenarkan kandungan dalam makanan atau minu man tidak dinyatakan dengan jelas pada label . . ' Kita amat kecewa kerana sebelum ini umat Islam menganggap minu man ringan seperti Ribena dan Lucozade ini halal tetapi sebaliknya, ' katanya .
Pekedai yang juga anggota Persatuan Peniaga Ladypool, Mohammed Za man Khan berkata penjualan Ribena dan Lucozade jatuh mendadak sejak beberapa minggu lalu dan beliau memastikan produk itu tiada pada rak kedainya .

Jurucakap Glaxo-SmithKline memberi alasan label minu man dan makanan pasti tidak dapat dibaca jika peraturan mensyaratkan semua komponen bagi penyediaan makanan itu dinyatakan . ' Sesetengah bahan perasa mengandungi lebih 50 komponen . Kami amat sensitif dengan keperluan budaya pengguna dan cuba menangani isu itu jika ia dimaklumkan kepada kami, ' katanya .

Beliau mengakui minu man tenaga Lucozade berperisa asli, limau, tropika dan sitrus mengandungi paras rendah arak begitu juga dengan
lima perasa yang disediakan untuk Ribena . . - Agensi

suke-suki...


A healthy lunch can help you maximize your afternoon performance, but if you're in a hurry to grab and go, you might not take the time to sort through the menu hits and misses.

BURGER KING

Triple Whopper Sandwich with cheese and mayo

  • 1,250 calories
  • 84 g fat (32 g saturated, 2.5 g trans)
  • 1,600 mg sodium

Fat equivalent: Like eating 10 slices of Papa John's cheese pizza!

You should know by now not to order a triple anything. Choose a regular cheeseburger instead and slash 920 calories, 68 g of fat.

Eat this instead:

Cheeseburger

  • 330 calories
  • 16 g fat (7 g saturated, 0.5 g trans)
  • 780 mg sodium

Tuesday, March 24, 2009

..my oo my

Ni gmbr time baru blk dari gunting rambut ngn gacoo... style rambut ni bukan atas permintaan ak.. ak mintak spiky, dia kate nk gunting mohawk, tp lain jer jadinya...

Igt dh gembira dh la dpt styler yg laju gler dari gacoo sbb ak tgh dia pnya tukang gunting tu slow jer kn..tp, adushh... lagi laju dia buat, lagi byk salah dia bikin smpi amoi aka supervisor dia kene betulkn... geram gk la ak..mcm siot jer... dh la tobeq rambut ak,then suh ak buat line sbb nk cover ketobeqan tu, igt ak samseng ke nk buat line kt rambut..


aper post ak buat ni... merepek jer.. arghh.. abaikn post ini..

... love story


Speechless... just wanna post this pic.. actually the pic of the earing i bought for her two weeks ago (xlawa pun, sajer jer).. now ni still safe dlm peti besi..

aper nk jadi ngn psm, pening.. bosan

Friday, March 13, 2009

Congratulations...

Semlm ak xputus2 call adik ak yg baru blk dari PLKN tu... sbb aper ak call, hah.. sbb keputusan SPM akan dkluarkn skit lagi.. xsabar2 ak nk dgr dari adik ak aper keputusan SPM dia.. Then ak g la umah nek ak siap2.. lagipun nk mndi kt cna, sbb umah ak xder air.. haha...

*sorry bro, xder gmbr lain la*

Dlu walaupun dia ni byk buat hal, dan ak pn nyampah, tp adik ttp adik.. ak kn abg.. So dia pg skolah dia SASER dgn kawan, and ayah ak.. takut la dia sbb ayah ak ader.. haha..

Dlm kul 12.30, ak dpt msg dari dia.. jeng2.. dia pn dgn pnuh gembira kot, tulis yg dia dapat straight A's dlm SPM (8 A1, 1 A2) .. wah hebat ko ni.. tgk abg laa... haha.. saper yg ajar, kira dia kalahkn ak gk la selepas adik yg yg pertama, Saufi tu yg skrang tgh pki kaki dinosour kt dlm blk dia...

*haha sory sopi, sajer nk promote kaki dinosour ko.. ak nk selai k.. jgn lupa*

Pape pun Azizi aka Zack la kononnya... klu ko baca.. gud luck to u bro.. pilih la yg terbaik, klu ko nk fly, pilih negara elok2.. jgn jadi mcm ak..ok, ak dgr ritu ko ckp nk jadi doktor kn klu dpt straight A's kn.. hah, pk kn... tnya pada yg pakar... Paper congrats.. Sorg lagi nk lepas, Faiz adik bongsu ak.. ak rasa dia pn bleh buat.. gud luck you guys... ak doakn dari jauh (nges2)

Wednesday, March 11, 2009

Give you hell

I wake up every evening
With a big smile on my face
And it never feels out of place

And your still probably working
At a 9 to 5 base
I wonder how bad that tastes

When you see my face hope it gives you hell
Hope it gives you hell
When you walk my way hope it gives you hell
Hope it gives you hell

Now wheres you picket fence love
And wheres that shiny car,
And did it ever get you far

You’ve never seem so tense love
I’ve never seen you fall so hard,
Do you know where you are

And truth be told I miss you
And truth be told I’m lying

When you see my face hope it gives you hell
Hope it gives you hell
When you walk my way hope it gives you hell
Hope it gives you hell
If you find a man that’s worth a damn and treats you well
Then he’s a fool, your just as well, hope it gives you hell

Hope it gives you hell

Tomorrow you’ll be thinking to yourself
Where’d it all go wrong, the list goes on and on

And truth be told I miss you
And truth be told I’m lying

When you see my face hope it gives you hell
Hope it gives you hell
When you walk my way hope it gives you hell
Hope it gives you hell
If you find a man that’s worth a damn and treats you well
Then he’s a fool, your just as well, hope it gives you hell

Now you’ll never see, what you’ve done to me
You can take back your memories there no good to me
And he’s heres all your lies
You can look me in my eyes
With that sad sad look you wear so well

When you see my face hope it gives you hell
Hope it gives you hell
When you walk my way hope it gives you hell
Hope it gives you hell
If you find a man that’s worth a damn and treats you well
Then he’s a fool, your just as well, hope it gives you hell

When you see my face hope it gives you hell
Hope it gives you hell
When you walk my way hope it gives you hell
Hope it gives you hell
When hear this song and you sing along oh you’ll never tell
Then you’re the fool, I’m just as well
Hope it gives you hell
When you hear this song I hope that it will give you hell
You can sing along I hope that it will treat you well


Karate Kid.. watchout..

Disuatu ari yg bosan, ak try la tgk saiz baju ak yg baru tempah.. n ak jadi hoppers la plak kn.. bj nk besar..xper2, ak try gk nk bergaya..ader style, but size spoil la plak.. so sajer melaram bergmbr ngn bj baru... lalala...

mengenang nasib yg menimpa diri... btw, buncit ker perut ak tu.. aish.


wah panaskn kt luar tu.. terik2.. pekene air tebu ni sedap ni..

Dah posing tu, adelah plak mamat sbelah tu kate nk try jump2 buat gaya nk amik gambar.. nk test kamera power.. haha..ak terpksa la ikut kn, nk sedapkn ati dia.. hehe.. sory chu..main2 jer

macam superhero la berdiri.. sorang bj besar, sorg tegap semcm jer kn.. ready for acting.


amik nafas.. gunakn tenaga sepenuh.. 1,2,3.... lompat..


ready to jump


wah.. mcm jackie chan ngn bruce lee.. xder ilusi optik disini digunakn... smua stunt dilakukan sendiri.. xder guna kerusi or anything.. k

-thanks to bro cameraman for this awesome pic-

Inter-Course match

Last week, telah diadakan perlawanan bola antara course untuk fakulti FKM.. saje2 buat.. have fun jer.. so adala yg memberi sokongan dan dtg bermain untuk mnegakkan nama maruah course masing2.. ak xbleh main, skil dh xder, stamina pn xkuat, xper la.. dtg tgk bg sokongan pn orait gk..

Sebelum perlawanan kitaorg, ader perlawanan group lain dahulu.. sajer perhatikan dorg main sbb dh lama ak xmain bola.. sejak darjah 5.. rindu zaman kanak2 dlu.. sajer nk bgtaw dlm ni, dlu ak digelar 'kereta kebal' sbb ak main rempuh utk dptkn bola tu.. kira ganaz la kn.. kaki india pn ak sabit, tp sakit la jugak.. then darjah 6 rehat sbb upsr, then lepas tu xmain2 dh.. rindu masa lalu.. klu ader time travel, ak nk jadi kecik blk la... cmner ek?


Sebelum main, kene la stretching dlu.. klu x, kejang otot2 nnti baru taw.. sakit gler..


The whole team of BMCA.. ak pn ader gk selaku 2nd cameraman.. (bleh ker cho bg ak jawatan tu?)


Pemain import sedang menunggu hantaran bola dari rakan..

Ni antara pegempuran yg dilakukan ke gawang BMCD, tp tidak berjaya.. dorg main style defense and counter-attack..


ni kata2 dari manager team.. tgk smpi menyembur2 dia ckp tu.. tensen ngn keputusan perlawanan.. walaupun kalah, kita dpt pngajaran dari match tu.. btul x manager?

minggu ni ader perlawanan lagi antara course and rematch blk dgn BMCD sbb ramai star xder kn.. dorg pn giat training semlm ngn arini.. so gud luck guys.. ak main bola kat padang kecik jela.. standard ak jer.. lg best.. haha..

Fun time..

Owh ni time mula2 bukak sem.. xder keje nk buat.. kitaorg plan g mndi kat air panas Pedas.. Ni la aktivit yg telah dilakukan.. xsempat nk tulis aper.. tgk gmbr la..


Smpi di air panas pedas ... 2 kete pg.. ramai2 lagi best


Kanak2 girang yg gembira tgk air yg byk.. xsabar nk mandi..


Selepas salin bj, trus pg cari port baik pnya nk terjun.. gila la happy time ni..


Ni acara lumba lari dlm air yg telah disuggestkn oleh Hadi.. Ak la pemenang nyer...haha


NI ak xtaw la aper nama dia.. ak pnggil tube jer la.. best naik bnda ni.. syok ooo.. kitaorg naik smpi 8 kali kot.. dlu ak takut, now ni no hal la...


Ni dorg xpuas ati dgn ak yg menang dlm pertandingan lumba lari mula2 td... nk blasah ak dlm air plak tu.. aish, mana aci 2 lawan 1..

After penat bermandi manda, kitaorg pn menuju ke A'famosa Resort.. sajer jln2 tgk pemandangan.. Lgipun final year kn.. xpernah2 ak pg cni...

Menara kincar angin yg mengambarkn tmpt ni ala2 pekan cowboy la.. mmg konsep dia kt resort ni.. menarik pemandangan dia kt cni.. dtg la...


Ni model Armani ni, tgk baju la, style...tgh pose baik bnya... smbil tgk ikan berenang2...



Ni la bebudak yg pg mandi2 manda tu... gacoo tgh amik gmbr, so dia xder la dlm gmbr.. sory choo..


Byk lg gmbr2 menarik... tp tenet slow la.. sengal ubi btul.. ni jelah gmbr yg smpt ak upload.. so smpi cni trip melancong.. gua chao dlu.. bye...

Family Day

Ni aktiviti family day yg telah diadakan di Tg Bidara Melaka untuk ahli keluarga BMCA.. Idea ini dtg dari En. Sabri dan ader tujuan dia lakukan bnda ni.. supaya smua rakan2 BMCA ader kenangan bersama untuk dijadikan kenangan pada masa hadapan... So ak mls nk tulis lagi, nk g sembahyang ni, paper tgk jela gmbr, xpun bleh click kt link bawah tu, tgk aper kawan2 ak gebang.. ok..


Sepatah dua kata dari lecturer merangkap penaja aktiviti ini.. Klu korg nk baca aper dia ckp, sila click kt cni gacoo


Sebelum bermain, kene la buat regangan dlu kn..utk elakkn dari hari gembira jadi hari yg malang.. .

Bergambar kenangan with the whole guys in BMCA...


Bukan main lagi happy dorg ni nk main sukaneka.. ak rasa taktik menipu tu dh ader dlm kepala dh tu..


Ni penipu paling besar ni.. tgk la, dh jatuh pn bleh jalan lg tu.. cha aper ni.. xbaik la cmni..


Ni acara yg paling dtnggu2.. acara tarik tali.. best mmg best, tp aftermath dia, mak ai, sakit tulang blakang otot2 smua..

Ni ak rasa la acara angkat org n campak kt laut.. sajer nk basahkn smua org.. sama2 bergumbira la.. (time ni ak g amik mknn)


Main frisbee dlm air salah satu acara yg amat menarik.. dpt dive baik pnya..n lumba2 dgn kawan.. ader gk yg main keji.. sembur air kat muka n rampas frisbee tu.. aish..



Selepas mndi smua, bermula masa untuk bergambar sakan...


Bergambar lg.. smua hensem2 belaka...


Ni lepas dh smpi kt umah... sempat lg main tiup buih.. sajer ilangkn bosan.. bnda ni dibeli oleh encik gacoo.. dia kate sje beli, rindu zaman dlu2.. so start dari idea dia ni la, byk plak acara zaman dlu di mainkn blk... tnggu blog akan dtg...

Boycott!!

Apesal la bnda2 lama ak nk post.. tp ak xkira la gk.. post jer.. asalkn ader topik.. wakaka.. ni plak pasal perhimpunan boikot israel aritu.. dh lama la, time israel serang palestin tu.. ak xder aper nk tulis, gmbr jer akan menghiasi blog ini..


ni gmbr fotographer bebas yg telah mengambil smua gmbr event ini


ni konon2 pijak bndra israel protes la kononnya.. brani pg perang la


sammil, klu nk tendang patung pun xjauh klu dh main bola smpi matriks jer, xpayah la


Ni sign petition utk anta kt America kot.. ak pn xtaw.. sign jer, tunjuk protest.


Ni antara org yg dtg utk menyokong utk memboikot israel..


Another poster...


Sob, member sbelah tu tgh semangat sokong bantahan anti-israel ko smpat pose kn.. aish


Pizan, hang nk pose dgn kete ke aper tu? tersenyum lebar jer.. hehe

Thursday, March 5, 2009

Job hunting...bang2... (cerita lama, tp xkira nk tulis gk)

Ni antara aktivit wajib bg semua bakal lepasan mahasiswa dan mahasiswi diseluruh dunia kot.. Mencari peluang pekerjaan yg dirasakn seswai dgn diri masing2.. bertempat di mid valley, 4 bijik kereta dari melaka mnyusur lebuh raya untuk smpi ke kl..time ni ari jumaat kot, so ader la yg musaffir, paham2 jela...

So, smpi di kl, kitaorg trus cari port nk sembahyang jumaat, so ak sebagai old boy matriks um bg la cadangan utk pg masjid mana.. then kitaorg decide nk pg surau APIUM, salah satu tmpt faveret ak dlu(time matriks) utk sembahyang jumaat sbb ber air-con.. sejuk, tido pn sedap.. haha..

Sesampai jer, ak terasa pelik, kenapa pintu depan xbukak ni, tp pintu lain bukak.. xkisahla kn, ak pn masuk ikut pintu lain.. dan ak nmpk ader org tgh tukar carpet kt dlm surau tu.. dlm hati ak berkata 'time2 ni la nk tukar carpet, walaupun baru kul 12.30 tghari, tp org dh start masuk berkumpul kn, so mcm kelam kabut la nnti'.. tu kate2 hati ak time tu..

Tp ak xpedulik la smua tu, asalkn dapat rehat dlm surau yg sejuk tu.. then time khutbah, semua jemaah dikejutkn dgn berita sensasi, nk taw, click link ni (link2...) -ihsan dari pizan-

After selepas sembahyang, kitaorg mnuju ke mid valley but b4 dat, ak meminta tuan punya kete aka pizan untuk mengambil kawan ak yg blaja kt korea merangkap dorm mate ak time f4 dlu,org pnggil dia eff.. mula2 ak tgk dia org korea mana la tgh berdiri kt tmpt yg dijnjikan, rupanya2 mmg mmbr ak la.. mmg sbijik dh mcm korea.. aish,kejutan budaya ko ni eff... hehe, jgn marah...

Smpi je kt mid, kiraorg trus pg ke dewan pameran kerjaya tu..besau mmg besau, keje manyak ooo.. so bermula la job hunting yg di ibaratkn memcari jarum didalam jerami (ader ker peribahasa ni?)

Tp ak xcari pn, dorg cari, ak jln2 ngn kawan ak tu.. borak2 n mkn, dan smbil borak2 tu, ak terserempak dgn dua org kawan skolah lama ak, Safwan ngn Farid aka medea tgh nk cari keje sbb dorg baru grad.. wah korg, dh keje ek.. gud luck dude..

Lepas puas cari keje, kitaorg pun mkn tghari yg time tu dh kul 4 ptg kot kt kafe kolej 12 um.. time tu ader la jumpa sorg dua kawan2 matrik dlu.. masing2 dh nk grad.. bila terkenang blk, rasa seronok plak.. tringat masa lalu.. cpat jer rasanya..

So kul 6, ak anta kawan ak eff tu kt PUTRA, n kitaorg yg lain menuju ke melaka dgn kepenatang yg melanda diri ini.. next TIDO!!

*ni gmbr salah sorg candidate nk cari keje.. hehe.. mcm dh dpt keje jer bang, siap pgg mcm sijil tu*



*ni la kawan korea ak.. eff nama dia. dlm korea ak xtaw eja nama dia*

2 family = 1

Time bulan January lalu, my gurl blk ke Malaysia utk winter holiday, and more impotantly, she come home because im so miss her so much..

Family dia dtg kl sbb nk amik dia kt ampang (ak amik dia kt KLIA).. then mlm tu kitaorg ader dinner 2 family bersama di Victoria Station.. susah mula2 nk pujuk family dia, lama2 ok la..yelah, tbe2 dua family nk jumpa, pelik la...

NI smua gmbr candid ni sbb ak takut gler la nk amik gmbr dorg, kng ader ak kene baling ngn botol besar tu kang... haha..

*sempat lg dia posing, ewahh...*


*Another candid*


We have fun that nite.. walaupun sejam lebih jer mkn.. siot pnya pelayan, amik smua pinggan klu dh kosong, nk xnk kene blah gk la sbb dh xder aper tnggl atas meja, samada nk order lg or blah.. tu jer... klu sape2 yg nk mkn kt tmpt cmni, mkn lmbt2 n tngglkn skit mknn lg dlm pinggan tu, so xder la dia angkat.. just a lil tip.. haha... okla, nk mndi.. chiao..