Sunday, May 31, 2009

Proud to be Lawn Bowlers....

Cerita seorg lawn bowlers..

(cerita sebulan yg lepas kot...)

arghh.. finally.. ak dh kembali ke rumah selepas 8 hari ak bertarung untuk karnival Sukan MASUM yg diadakan di UUM, Sintok Kedah.. tp yg sbtulnya 6 ari yg memenatkn (1 ari kitaorg smpi, n 1 ari pulang ke Mlaka).. mmg kali ni, MASUM paling memenatkn bg kami, lawn bowlers..sukan lain relax jer..

*mendengar arahan dari pegawai sebelum bertolak dari Melaka ke Kedah*


Cuba pembaca *skem gler* bayangkn, bangun 5.45 pg la.then gerak g Alor Setar kul 6.30 pg, smpi gelanggang 7.30pg and stay smpi la 7 mlm( dlm period tu ader la 2 game stiap ari)... mmg penat gler..


*diambil waktu awal pagi.. org xbgn lagi, kitaorg dh gerak pg Alor Setar*


Tp xper, maybe ader hikmah dsebalik kepenatan tu.. And kali ini, stiap acara telah dijlnkn secara ikut kategori masing2.. mean bukan mcm badminton yg ikut kumpulan. kene menang 3-2 baru menang.. cmtu la.korg paham x? haha

Kali ini ak stay ngn acara yg sama bg stiap tahun penglibatan ak dlm MASUM ni.. pair n fourth.. kepada yg xtaw tntng ak sgt, ak dh main lawn bowl ni sejak dari tahun 1 dh.. tp xpernah dpt pinggat, paling kuat pn pg suku jer n sangkut kt ctu sbb byk ak seri 2-2 and dorg kira perbezaan markah n pasti kump ak kalah sbb ader acara yg kene lauk ngn opponent..

SO , kali ini ak telah berjanji kepada gf ak, kwn2 n diri ak sndri (post lepas) yg ak akan pulang dengan medal kali ni.. dan utk ini, ak berjnji akn brusaha walaupun ak akan sakit.. tiap2 ari ak tanamkn azam ni dlm diri ak.. brusaha bermatian dgn kwn2..

Team kali ni, bleh dikatakn the best team la dlm 4 tahun penglibatan ak dlm sukan ni.. smua ahli sungguh komited, ringgan tulang n rajin gler2... ak pn selesa dgn dorg walaupun ak baru knl dorg.. Team tahun ni telah disertai oleh Faiz, Azam, Heinsen, Elfizi, Syimir and ak sendri.. (5 org tu smua 1 kelas, ak sorg jer kelas lain)

*training season sbelum hari perlawanan*


Kami telah dtempatkn dlm kump yg boleh dikira maut la.. UTM, UKM, USIM, UTeM.. UTM tu pn bekas juara 2 tahun lalu, ader player state lg.. UKM, ader player M'sia and team yg dpt pg semi tahun lepas, USIM, team yg telah belanjakn byk gler bajet utk sukan lawn bowl dorg, n mempunyai player M'sia sorg.. n UTeM, team yg xder bajet langsung, bowl jer disdiakn , latihan xder coach, sndri2, player semua instant tp main bgus (ni ak admit, ak puji korg smua yg player baru2 ni, 2 minggu jer train) , and ak rasa sukan ini la yg tak diharapkn bawak pinggat dlm kontijen UTeM untuk stiap tahun.. tu psl kitaorg dilyn mcm sampah jer.. xder coach, xder jurulatih, xder pegawai nk teman.. naper dia letak UTeM skali dgn team2 ni, sbb kami ialah team underdog yg dorg pk cikai2 jer la.. underdog pn bleh gigit ok! tnggu aksi kami...

*Bincang baik pnya strategi..*


Tahun ni, berbekalkn pngalaman, kami dh susun strategi baik pnya.. Tahun ni kami mempnyai motto sndri utk mengekalkn semangat kami walaupun bertemu pemain negara.. inisiatif sndri la, dh xder coach nk nasihat..

Motto team : 'Kite sama2 makan nasi, sama2 tnggl satu negara, so aper beza nyer.. dia org Msia, kite org Msia.. 1 taraf la' ---> klu xphm mksud, pk sndiri...

Motto Heinsen : 'Hapuskn kejahatan' ---> ni paling gerun ni..

Di pendekkan cerita (laporan ni dibuat sbb nk bgtaw ader org tertentu yg cmner kepenatan kami, sbb dorg xtaw kn.. asyik ckp kitaorg xpenat jer)..



TEAM MEMBERS...

*dari kiri blakang : syimer, faiz, fizi.
dari kiri bawah : hanif (aku), acaman (manager), heinsen*

1st Day

*sbelum turun green, kene la warming up*


-bgn awal gler la, mata pn sepet jer smua.. gerak ke A.Setar (AS) kul 6.30 diiringi pegawai sukan.
-smpi ke gelanggang kul 8 sbb masih mcari2 tmpt pertandingan
-kami 6 org dtngglkn bersendirian, pegawai sukan iring kt dlm bus jer..
-6 org kami berdikari mencari haluan sndri utk mendaftar, dgr taklimat n blah2.. jeles siot tgk uni lain, ader manager and ader coach.. kitaorg. aper yg ader? (complain akn dibuat next post)
-3 ari pertama ni, acara yg di pertandingkn ialah single (faiz) n fourth (heinsen, elfizi, hanif and syimir) and azam sebagai sub aka manager xrasmi..

*salah seorg wakil UTM*


-acara bermula dgn baik, tp tbe2 ujan.. main dlm ujan smpi la lebat gle2 baru game stop.. (owh nk cite pjg, susah plak.. ak trus dgn kptusan)
- mlm pn main, smbung game yg stop time ujan tu..

RESULT.. single 1 menang, 1 klah (klhkn UTM, dklhkn UKM) ... fourth, 2 menang (klhkn UTM n UKM)...

- kul 9, baru bas smpi.. n pulang kerumah...


2nd Day

- rutin harian.. bgn awal, pg AS awal (6.30pg)
-arini ader 1 lagi perlawanan utk menentukan dpt pg suku ke x

*balingan maut style mentadak*


RESULT.. single 1 menang (klhkn USIM) n dpt pg suku akhir.. fourth 1 lg menang (klhkn USIM) n pg suku akhir gak..

-suku akhir telah dijlnkn ptg tu gak.. smua ahli kepenatan sbb dh pulun kaw2 nyer time lawan USIM sbb dorg telah berlatih lama.. so ptg tu single berjumpa dgn UiTM yg femes dlm bidang sukan, n fourth berjumpa dgn UNIMAP


RESULT.. single 1 menang (klhkn UiTM) n dpt pg separuh akhir.. fourth kecundang (ni mmg ak xpuas ati, dorg mmg nasib gle2 la bola masuk. baling ntah mana2.. tp ak anggap sbg dorg guna technical yg bgus la.. hebat2.. salahkn diri sndri, bukan org lain klu dh kalah)

xpelah.. dh kalah.. tp ak nk bgtaw, mmbr ak yg lain ttp dh buat yg terbaik.. kite dh cuba, tp nasib xder..aper bleh buat


3rd Day

- mcm biasa.. bgn awal.. lalala
- perlawanan utk single (semi final) n fourth jadi kuli jela.. angkat barang n jadi kuli.. hehe

RESULT.. single menang (klhkn UUM, ni pn budak state penang ni) dan single pg ke FINAL (diadakan hari yg ke 6)...

- blum abis lg dgn penat sokong single td.. ptg tu diadakan pulak utk kategori lain iaitu pair n triple..
- berada dlm kump yg sama mcm single n fourth...

RESULT.. pair menang (klhkn UTM) dan triple kalah (dgn UTM)...


4th Day

- bgn awal lg...
- perlawanan utk pair n triple ditruskn dlm pringkat kump

RESULT.. pair 2 menang (klhkn UKM n USIM) dan triple 1 menang 1 kalah (klhkn UKM, tp diklhkn USIM)...

*pekene tido jap, penat sgt sbb jadual game yg padat*


- so keputusan dlm kump now ni, pair dpt pg ke suku n triple kecundang awal..
- game disambung keesokan harinya


5th Day

- bgn awal lg...
- perlawanan utk pair dtruskn utk peringkat suku akhir

RESULT.. pair menang (klhkn UUM) dan dpt pg ke semi


- ptgnya dijlnkn game utk semi final plak.. n time ni sokongan kwn2 amat diperlukn sbb team yg kitaorg lawan ni byk pnyokong n ader 2 org budak wakil Msia... lawan kami ialah UPM

RESULT.. pair menang (klhkn UPM) dan dpt melangkah ke final


6th Day (the final day)

- bgn awal lg...
- arini sgt mengejutkn smua ahli2 lawn bowl... kelibat smua peserta utk sukan lain dh ader di tmpt menunggu bus (silat, hoki perempuan, rugby, takraw) dan juga kelibat pegawai sukan yg selama ni xnmpk pn bgn awal...

*pasukan pnyokong*


- smpi di AS, pegawai sukan sibuk memberi taklimat, tntng aper pencapaian kali ni.. kami pn iyakn jela.. xpernah nk speech, tbe2 ader speech.. perasaan bengkek tu mmg ader, tp tahan demi game pnya psl..
- pagi adalah game utk final single lelaki.. dan ramai la pnyokong yg dtg utk support.. mmg sengit gle game ni sbb UPM diwakili oleh pemain Msia dan UTeM diwakili Faiz yg xpernah wakil mana2 negeri pn..
-

RESULT.. single menang (klhkn UPM) dan menjuarai acara single buat pertama kalinya dlm 4 tahun penglibatan dlm sukan ini..


- ptgnya acara final untuk kategori pair plak.. kali ini ak sebagai Lead n Faiz sbg Skip.. time ni, byk sgt gangguan dari pihak2 luar.. ak mmg xske sgt la walaupun dari pihak kite sndri.. mcm pegawai sukan tu, pndi2 plak bg arahan utk kite main mcm mana padahal xdtg pn tgk kitaorg slama ni.. klu nk org respect, dtg la training skali.. baru org dgr arahan.. tp time ni mmg kitaorg abaikn trus arahan dia.. suara dia langsung kitaorg xpdulik kn.. lantak laa... bengang2...

- tumpuan mmg teganggu, tambah plak dgn keadaan ak yg dh injure (sakit belakang, otot betis n hamstring) mmg xbleh nk bg 100% performance yg dpt memuaskn ati smua org.. ak pn xpuas dgn cara balingan ak 2.. mmg xder luck la, time2 tu la ak sakit..

- Faiz pn xder semangat jer ak tgk, ak nk tolong, tp smua xmnjadi.. akhirnya, kami diklahkn walaupn try lawan smpi saat yg terakhir..


RESULT.. pair kalah (dklhkn UTM) yg kitaorg dh beat time dlm kump.. dorg belasah blk kitaorg...


*riang ria sbb dh abis game, bergurau dgn team2 lain*


*time pnyampaian hadiah silver medal, pnyala suke kitaorg yg xpernah2 dpt medal.. maklum la, pasukan underdog.. *

*Bersama team UM dan UUM..*


*ni gmbr seluruh pasukan yg mengambil bahagian.. game kali ini ak bleh ckpkn yg paling best la dlm 4 tahun ni..semua pasukan mesra jer, dlm padang jela jadi musuh.. Kira paling best n happening nyer game tahun ni.. *


*ni time kat Padang Besar. Fizi ngn ak tgh usha2 baju..*


Suasana didalam dewan time penutup MASUM 2009 ini..*


Final result, single dpt emas n pair dpt perak.. and hadiah yg paling best skali ialah.. UTeM telah merampas trofi juara keseluruhan bg kategori lelaki untuk pertama kalinya dari pnyandang juara UM yg telah 6 tahun berturut2 pgg juara keseluruhan..

*Malam penutup, dan faiz selaku kapten yg pg mgmbil piala pusingan*

*Stacy yg dtg mlm tu.. 1st time ak tgk muka dia.. selama ni dgr lagu jer..*


*team member dgn medal dan piala pusingan yg dimenangi*


*hero remaja faiz yg membawa pulang emas.. jadi glamour siot dia ni. ramai plak pmpuan lekat*

*Golden combo.. 4 tahun jadi partner utk Pair, akhirnya baru berjaya*





Kepada kawan2 lawn bowlers yg membaca blog ni, ak sgt2 berterima kasih atas kesungguhan korg, kerajinan, team work yg kuat and ak bleh ckp kn tahun ni team ni la paling best pernah ak sertai.. Korg mmg best la.. xde yg ak xpuas ati.. seyes.. rindu kt korg.. Bila nk main lagi ni? Dh geram dh tgn ni..

*bersama dgn coach xrasmi kitaorg, dia la yg byk tunjuk ajar sbb pihak universiti xnk amik sorg pn coach. xkedekut ilmu la org ckp.. trima kasih byk2 Cik Som dan Pak Ngah yg byk membantu sy selama 4 tahun ni.. Trima Kasih byk2*


*Piala pusingan yg menjadi kenangan*

One Cheer for UTeM..

Monday, May 18, 2009

Take Care syg...


Syg, sepjg bulan ni kite asyik gado jer..klu baik pn kejap jer syg... punca kite gado xlain xbukan mesti sbb i.. i yg buat hal itu ini, i yg xnk buat bnda yg mjaga hati u... hari ini, hari last i kat mlaka dan i akan berangkat ke kedah utk masum... i akan merindui u selama dua minggu ni syg, doakan i berjaya dlm pertandingan.. hope i will c u next month.. sory sgt2.. i akan nges tiap2 mlm la cmni kt kedah.. adoi.. hehe.. *ak bkn jiwang, just rindu*

jaga diri u syg ek... buat elok2 exam, gud luck.. hope i pulang ngn medal la tahun ni.. mis u syg, love u... c ya

Saturday, May 16, 2009

Main campus photoshoot...

Ni photoshoot yg telah diambil di kampus tetap UTeM, Durian Tunggal.. sajer nk amik last gmbr n budak2 ni nk uji bakat masing2 mgambil gmbr.. n nk tgk gmbr sbelum n selepas kmpus tetap ni siap.. so ni la skit gmbr yg dorg amik...

Gambar2 kenangan......
*ketua projek sedang berehat tgk itik di tasik*



*ak pn join tgk tasik gk*



*hadi tunjuk kuat angkat jeti tu la konon*



*syg, u mesti taw kn aper i buat tu*




*snyum2, ak nk amik gmbr ni*



*gacoo yg hampir jatuh, comel kn ;p*




*pizan yg xpernah tgk tiang bndera, excited lebih plak*




fajar menunjukkn sudah smpi masa untuk meninggalkn tmpt yg bakal menjadi tmpt graduasi yg pertama nnti... xsabar nk saksikn dewan besar tu siap dan kite pakai jubah konvo kn.. best...

sedih gk nk berpisah dari kwn2 n mlaka ni... dh nk keje dh.. ish2..jmpa lg kawan2 time konvo


51's Crew Forever...

Thursday, May 14, 2009

Not only me..


Ak rasa, bukan ak sorg yg gembira dgn kedatangan bulan MAY.. My mum, antara org yg gembira dgn kedtgn bulan ni.. Sbbnya? Sbb beliau menyambut 3 ari yg bermkna yg selang hanya 2 ari sahaja antara mereka... aper yg ak maksudkn, Ibu ku mnyambut Hari Ibu 10 May, Selamat Hari Ibu! Yg kedua ialah Hari ak dilahirkn, iaitu 12 May.. Tq mum, sbb menahan ak selama 9 bulan 10 ari dan selamat melahirkan ak... and yg ketiga ialah, Her Own Birthday, yes, today is her birthday!! Happy Birthday mum, dh wish dh mlm td, tp wish lg laaa....

My mum ader 3 bnda untuk dirayakan dlm bulan ni.. bg ak best, tiap2 tahun kitaorg akan sambut skali dgn tiga2 perayaan ini.. tp now ni, ak kt mlaka.. mgikuti latihan pusat untuk sukan antara univeristi (MASUM) dan xdpt nk blk umah... I will c my family in the end of this month.. Time tu bleh la kuar mkn ek.. hehe.. Kepada Azizi, gud luck bro dpt masuk matriks.. Blaja elok2. Owh and gud luck to my mum, sbb ibuku juga sedang exam now ni (degree in education program)...

Tuesday, May 12, 2009

My day..

3Harini ialah hari yg paling gembira dan juga hari yg menyedihkan....

Perkara yg gembira dlu la.. arini hari lahir ak.. Happy Birthday to me... tepat jam 12 tgh mlm, awek yg tersyg, tlh menjadi pemanggil yg pertama mngucapkn happy birthday.. then ak ttdo sbb kepenatan training utk sukan universiti utk acara lawn bowl...

Bangun jer pagi2, ak ternmpk satu kotak adiah (gmbr bawah).. kiriman hafidz aka apit.. dia ni kawan ak dari tahun 1 lg smpi la skrang.. suka duka bercinta kita dua org bersama..eceh, susah senang bersama2 kite kn dari mula2 dlu.. accident pn ak dgn ko, moto ko plak tu.. apit, demi kesmpatan ini, ak igt ucapkn berbyk2 trima kasih dengan aper yg telah ko ajar ker, nasihat smua, teman g cna cni and all... tq my fren, halal mkn minum ak dgn ko.. xsangka last2 ko bg ak hadiah..


Second present come from my baby comel, serba merah jer.. swit gler la.. bnda ni anta time ak tgh training kt padang.. so ramai la org fewiittt... tp gentle sudah.. haha...sedap kek dlm 2..yum2.. 1st time ak dpt adiah ni, seyesly... SYG, tq syg. U penuh susah payah buat surprise ni syg, i mmg xterbalas dlm pengorbanan u ni syg.. i love u beby.. She always be the one with the surprises..




The sad part is, today is the last day for all my friend and I live together under 1 roof.. the 51's Crew will be disbaned from today.. Gud luck guys cari pekerjaan, ak pn xder spend sweet memories dgn korg sgt.. sedih gk la.. kepada (yg dh blk) Pizan , Hadi , Sob2 (yg blum blk lg) Gacoo, Arif, Azizi, Syammil, and Zul , ak minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki kalau ader salah silap, terkasar bahasa, buruk tingkahlaku, usik cna cni, halalkn makan minum ak dgn korg and hutang ,klu hutang byk sgt tuntut la.. tp xder kot..just in case..

Ak minta maaf selama ak jadi ketua rumah ni ader byk bnda xbtul sgt, menjlnkn tugas pn xsgt kn.. Sory guys.. Xdpt lagi kita mendgr pizan gelak besar smpi satu umah dgr, Hadi yg suke me'repeat' aper org ckp, Sob2 yg suke kacau org dgn gaya mental dia, Gacoo dgn kecomelan dia, Zul and Ariff dua org team yg suke nyanyi lagu Wonder Pets, Syammil yg byk berckp dulunya n skrang ni dia tgh jiwang karat abis la, paham2 jela.. Azizi dengan RXZ dia and gaya dia yg sempoi and Abu yg cermat and slalu jadi bahan syammil and gacoo... tq u guys for all u have done to me and jgn lupa ak.. keje nnti, ajak2 la ak skali.. hehe.. Kepada korg yg baca ni, spend happy memories ngn kwn2 korg sbelum berpisah, sbb dh xjumpa dh lepas ni..masing2 dh bawak haluan masing2.. god bless u all..

*the memories of us remain forever*

Monday, May 11, 2009

Last memories for us...

Pada suatu ari (hikayat karut marut), pizan telah mengemukan cadangan nk makan kt Kenny rogers sbb dia tringin bebenor nk mkn ayam.. so dgn cadangan yg bernas tu, ak telah berbincang ngn smua ahli rumah untuk mkn2 bersama untuk kali terakhir...

Mmg harini mkn besar gile2 la.. dah la tghari mkn kenny, mlm ader dinner kelas.. mmg hari berbelanja paling mahal la..

Ak dh lama xmkn kt kenny's ni, so a bit gayat la.. bukan slalu ak mkn mahal2 ni.. Mkn pn slow2 sbb nk menikmati makanan, n nk kasi hadam cpat. masing2 simpan ruang utk mkn mlm nnti..


















*pizan yg seronok plan dia berjaya*

Final event utk kitaorg, seluruh warga BMCA Class of 2009 utk berkumpul, dinner yg terakhir untuk meraikn tamatnya pembelajran kami dia UTeM...Ak time ni pn xsempat nk pg beli baju, pakai jer aper yg ader, sbb bz ngn exam n presentation... Lagipun ak mmg buta fashion2 ni.. awek ak yg slalu tego ak, and tolong modified kn ak ni... tq my love..

Smbil2 mkn2, ader juga tayangan video yg menunjukkan saat2 ceria kitaorg bersama... Klaka pun ader, muka brubah gler2, dari tahun 1 hingga tahun 4... So kt bawah ni menjelaskn suasana mlm tu.. skit jer gmbr ak sbb ak dtg lmbt..

































*ak mcm cina gk ke?*


*zaidy yg dh berkerja di Banting*


*dgn pemenang hottest person mlm tu*


Kepada seluruh warga BMCA, gud luck and selamat bekerja. Minta maaf klu ader salah silap ngn korg..Halalkn mkn minum ak.. Sgt2 gembira dpt berkenalan ngn korg.. seyesly.. Friends Forever..